Därför installerar så många värmepump

Idag finns över en miljon värmepumpar i Sverige och av de är mellan 300 000 och 400 000 luft/luftvärmepumpar. Det är helt enkelt väldigt populärt med värmepumpar. Men varför är det så? Varför väljer så många att installera en värmepump?

Värmepumparna blir allt effektivare

Värmepumpar blir allt effektivare. Man får ut mer värme och det går åt mindre energi. Värmepumparna visar upp allt bättre testresultat och vanligen är det opartiska Energimyndigheten som ligger bakom testen. Uppgifterna om hur mycket du kan spara är alltså relativt säkra uppgifter och inte något som försäljarna tar ur luften. Vanligen kan man spara mellan 6 500 och 13 000 kilowattimmar varje år med en luft/luftvärmepump. 

En värmepump är en säker investering

Värmepumparna har en kort återbetalningstid. Man gör en investering och inom ca 3 år har man redan fått tillbaka sina pengar. Sen kan man fortsätta att håva in pengar i form av mer besparing. En värmepump är därför en säker investering. Du behöver inte vänta länge på att få igen pengarna du har lagt ut på värmepumpen.

En insats för miljön

Många väljer också att installera en värmepump för att de vill göra en insats för miljön. Man börjar titta på olika alternativ, för att få en mer miljövänlig uppvärmning och många fastnar för just en värmepump.

Luft/luftvärmepump istället för direkt el

En stor fördel med just luft/luftvärmepumpen är att den inte kräver ett vattenburet värmesystem, som många andra uppvärmningsalternativ. En luft/luftvärmepump passar därför nästan var som helst och är därför ett fantastiskt alternativ för den som vill ha miljövänlig uppvärmning men inte har vattenburen värme.

Luftkonditionering

Många installerar också en luftvärmepump för att de vill ha luftkonditionering. Många som vill ha luftkonditionering, hittar luftvärmepumparna och inser att det kan vara bra med både värme och kyla.

Underhållsvärme

En annan anledning till att många skaffar luft/luftvärmepump är att man kan ställa in de på underhållsvärme. Detta är perfekt i sommarstugor, fritidshus, garage och andra utrymmen som delar av året eller hela året inte behöver full värme, men viss värme för att må bra.

Luft/luftvärmepumparna ökar mest!

De värmepumparna som har ökat mest är de enkla luft/luftvärmepumparna. Det finns mellan 300 000 och 400 000 installerade i Sverige idag. Själva pumpen och installationen (inklusive installationsmaterial) kostar vanligen mellan 15 000 och 25 000 kronor. Återbetalningstiden ligger på tre år eller i många fall till och med mindre och dessutom kan du utnyttja ROT-avdraget vid installationen.

Inlägget är inspirerat av en artikel i Aftonbladet.

10 sep 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)