Använd luftvärmepumpen rätt under vintern

Genom att använda din luftvärmepump rätt får du ut en bättre effekt och kan spara mer pengar i längden. Det är särskilt viktigt att du gör rätt under vintern, då påfrestningarna på luftvärmepumpen är som störst.

Kompletterande uppvärmning

En luftvärmepump är en kompletterande värmekälla. Det innebär att du måste ha en primär värmekälla i huset. Ofta använder man el-element som primär värmekälla, även om luftvärmepumpen kan stå för större delen av uppvärmningen stora delar av året. Det är dock viktigt att du ser till att luftvärmepumpen får hjälp av din primära värmekälla och att rum längre bort får tillräckligt med värme. Om luftvärmepumpen inte får tillräckligt med hjälp under kalla dagar riskerar du att den slits snabbt, att det blir problem med avfrostningen och att det helt enkelt inte blir tillräckligt varmt.

Rätt inställningar

Vilka inställningar på luftvärmepumpen som är bäst beror på förutsättningarna i ditt hus, men påverkas också av utomhustemperaturen. I och med att ventilationen ofta påverkas kraftigt av vädret utomhus, påverkas även uppvärmningen. Det är därför bra att experimentera med inställningarna för att hitta det som passar bäst i ditt hus. 

Temperatur: För varje rum den varma luften passerar sjunker temperaturen något. Du kan därför behöva ställa in en något högre temperatur på luftvärmepumpen, för att få tillräckligt med värme längre bort i huset.

Fläkthastighet: Det kräver mindre energi att driva en fläkt, än att producera värme. Genom att använda en hög fläkthastighet kan du ofta spara mer energi genom att använda mer värme från luftvärmepumpen och mindre från el-element. Att köra med låg fläkthastighet och hög termostatinställning är ett effektivt sätt att slita ut luftvärmepumpen i förtid.

Läge: Undvik auto-läget eftersom det innebär att luftvärmepumpen alltid strävar efter att hålla en viss temperatur och därför går in med luftkonditionering om temperaturen blir för hög. Med heat-läget ger luftvärmepumpen endast värme upp till den inställda temperaturen. Sen vilar värmepumpen tills det behövs mer värme. Det är onödigt att råka slösa med energi för att kyla ned hemmet när det är kallt ute.

Flödesriktning: Flödesriktningen kan också hjälpa dig att få till en bättre spridning av värmen i huset. Experimentera dig fram till vad som passar i just ditt hem. 

Sköt underhållet och beställ service

Sen är det viktigt att du sköter det underhåll som luftvärmepumpen kräver. Det rör sig främst om att rengöra filtren med ett par veckors mellanrum. Samtidigt bör du vintertid hålla extra koll på utedelen. Om luftintagen täpps igen av snö eller löv minskar värmepumpens effekt. Smältvatten kan frysa på luftvärmepumpen och i värsta fall skada den. Avfrostningsvattnet kan också ställa till problem.

Med något års mellanrum bör du också beställa service till din luftvärmepump. Vid service går en servicetekniker igenom luftvärmepumpen på djupet och ser till att den är i gott skick. Du sparar mycket pengar på att låta din luftvärmepump servas.

 

23 jan 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)