Hjälp, jag har en luftvärmepump!

Ibland blir man med luftvärmepump, utan att det inte är ett eget beslut. I samband med en flytt, kan det vara mycket som är nytt. Särskilt, om man flyttar från en lägenhet till ett hus. Det är helt enkelt mycket man måste lära sig. Om du flyttar in i ett hus med en luftvärmepump, behöver du veta vad det är du har. 

OBS: Det vi förklarar här nu är om det är en luft-luftvärmepump. Det är en värmepump som hämtar värme från utomhusluften och sprider den i hemmet via luften.

Vad behöver jag tänka på om jag har en luftvärmepump?

Naturligtvis, är det bra om du läser på så mycket som möjligt, så du har koll på din uppvärmning. I din manual, står exakt vad som gäller för just din modell. Några saker är dock extra viktigt att tänka på.

Inte en primär värmekälla

För det första så är inte en luft-luftvärmepump en primär värmekälla. Andra värmepumpar har ofta en inbyggd elpatron, som hjälper till med uppvärmningen vid behov (då det är riktigt kallt). Luft-luftvärmepumpen har inte den funktionen, utan behöver hjälp från andra värmekällor, då det blir riktigt kallt. Vanligen använder man sig av el-element, men många hjälper också till genom att elda i exempelvis en braskamin. Se alltså till att du har stödvärme att ta till vid behov under kalla vinterdagar.

Rengör filtren

Luft-luftvärmepumpens filter behöver rengöras med ca två veckors mellanrum. I filtren fastnar bland annat damm och om filtren täpps igen, fungerar värmepumpen sämre. Blir det riktigt illa, riskerar du till och med att det börjar brinna i värmepumpen. Det är enkelt gjort med en vanlig dammsugare. Ibland kan man behöva ta till vatten, om dammet är klibbigt.

Serva värmepumpen

En värmepump behöver service med ett par års mellanrum. Vid service går en servicetekniker igenom värmepumpen mer noggrant och rengör den på djupet. På så vis kan man bibehålla en hög effekt och skona värmepumpen från onödigt slitage. Undersökningar visar att en värmepump kan förlora uppåt 30 % i effekt på ett par år, något som åtgärdas av en service.

 

 

30 jan 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)