Kan jag köpa en extra innedel till min luftvärmepump?

När man har installerat en värmepump, kan man ibland tycka att det inte riktigt räckte till. Den varma luften kanske inte når ut i hela huset och man önskar att man hade valt en värmepump med två innedelar, istället för en enkel vanlig.

Det går inte att lägga till extra innedelar

Tyvärr, går det inte att komplettera en värmepump med ytterligare en innedel. Man måste bestämma sig från början. Antingen vill man ha en värmepump med en innedel, eller en med två innedelar eller en med tre o.s.v. Det går helt enkelt inte att lägg till extra innedelar. Man bestämmer sig vid köpet och får då delar som passar ihop.

Viktigt att tänka till redan från början

I och med att det inte går att lägga till extra innedelar, vid behov, är det viktigt att man tänker till redan från början. För många är det priset som är viktigast och man köper därför en värmepump, som är billig. Detta betyder vanligen också att det är en lite svagara värmepump. Genom att köpa en starkare värmepump eller en värmepump med flera innedelar, kan du redan från början säkerställa dig om en större besparing och att värmen verkligen når ut i huset.

Oftast bättre med separata värmepumpar

Du som funderar på detta, ska dock veta att det oftast är mer effektivt med två separata luftvärmepumpar och två separata värmepumpar är endast betydligt dyrare än en split-värmepump. Dessutom har man en trygghet i att det är två separata system. Krånglar den ena, fungerar den andra.

Så om du önskar att du kunde komplettera din värmepump, med en extra innedel, kan du lugnt köpa ytterligare en värmepump och få en bättre effekt, utan att för den saken skull behöva betala särskilt mycket mer.

Men är det inte bra med en värmepump med flera innedelar?

Jo, det kan det vara. Bara man är medveten om att det inte är riktigt lika effektivt, som med två separata luftvärmepumpar. Om man har en krånglig planlösning, kan detta vara en lösning. Även, om två separata luftvärmepumpar är bättre. En värmepump med flera innedelar är framför allt en lösning för dig, som inte har plats för flera utedelar, men krånglig planlösning inne och därför ett behov av flera innedelar, för att verkligen få ut värmen i huset.

24 sep 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)