Blogg

RSS

Använd luftvärmepumpen rätt under vintern

23 Jan 2015

Genom att använda din luftvärmepump rätt får du ut en bättre effekt och kan spara mer pengar i längden. Det är särskilt viktigt att du gör rätt under vintern, då påfrestningarna på luftvärmepumpen är som störst.

Kompletterande uppvärmning

En luftvärmepump är en kompletterande värmekälla. Det innebär att du måste ha en primär värmekälla i huset. Ofta använder man el-element som primär värmekälla, även om luftvärmepumpen kan stå för större delen av uppvärmningen stora delar av året. Det är dock viktigt att du ser till att luftvärmepumpen får hjälp av din primära värmekälla och att rum längre bort får tillräckligt med värme. Om luftvärmepumpen inte får tillräckligt med hjälp under kalla dagar riskerar du att den slits snabbt, att det blir problem med avfrostningen och att det helt enkelt inte blir tillräckligt varmt.

Rätt inställningar

Vilka inställningar på luftvärmepumpen som är bäst beror på förutsättningarna i ditt hus, men påverkas också av utomhustemperaturen. I och med att ventilationen ofta påverkas kraftigt av vädret utomhus, påverkas även uppvärmningen. Det är därför bra att experimentera med inställningarna för att hitta det som passar bäst i ditt hus. 

Temperatur: För varje rum den varma luften passerar sjunker temperaturen något. Du kan därför behöva ställa in en något högre temperatur på luftvärmepumpen, för att få tillräckligt med värme längre bort i huset.

Fläkthastighet: Det kräver mindre energi att driva en fläkt, än att producera värme. Genom att använda en hög fläkthastighet kan du ofta spara mer energi genom att använda mer värme från luftvärmepumpen och mindre från el-element. Att köra med låg fläkthastighet och hög termostatinställning är ett effektivt sätt att slita ut luftvärmepumpen i förtid.

Läge: Undvik auto-läget eftersom det innebär att luftvärmepumpen alltid strävar efter att hålla en viss temperatur och därför går in med luftkonditionering om temperaturen blir för hög. Med heat-läget ger luftvärmepumpen endast värme upp till den inställda temperaturen. Sen vilar värmepumpen tills det behövs mer värme. Det är onödigt att råka slösa med energi för att kyla ned hemmet när det är kallt ute.

Flödesriktning: Flödesriktningen kan också hjälpa dig att få till en bättre spridning av värmen i huset. Experimentera dig fram till vad som passar i just ditt hem. 

Sköt underhållet och beställ service

Sen är det viktigt att du sköter det underhåll som luftvärmepumpen kräver. Det rör sig främst om att rengöra filtren med ett par veckors mellanrum. Samtidigt bör du vintertid hålla extra koll på utedelen. Om luftintagen täpps igen av snö eller löv minskar värmepumpens effekt. Smältvatten kan frysa på luftvärmepumpen och i värsta fall skada den. Avfrostningsvattnet kan också ställa till problem.

Med något års mellanrum bör du också beställa service till din luftvärmepump. Vid service går en servicetekniker igenom luftvärmepumpen på djupet och ser till att den är i gott skick. Du sparar mycket pengar på att låta din luftvärmepump servas.

 

Hur väljer jag luftvärmepump?

8 Nov 2014

Att hitta rätt luftvärmepump är inte det lättaste, det är mycket att tänka på. Här går vi igenom några punkter så det blir lättare.

Har jag luftburen värme eller vattenburen värme?

Luftburen värme innebär att värmen i huset sprids via luften. Det gör den om man exempelvis värmer huset med braskaminer, kakelugnar eller el-element (s.k. direktverkande el).

Vid vattenburen värme har man istället ett vattenburet system i huset. Då har man antingen golvvärme eller radiatorer där det passerar varmt vatten.

Vid luftburen värme ska du välja en luft-luftvärmepump och vid vattenburen värme en luft-vattenvärmepump. 

Nu fortsätter vi att gå igenom vad du ska tänka på i valet av luft-luftvärmepump, för att välja luft-vattenvärmepump rekommenderar vi att du kontaktar en expert.

Hur stort utrymme ska luftvärmepumpen värma?

Vanligen anger försäljarna hur stora hus en luftvärmepump passar till. Tänk på att välja en luftvärmepump som klarar att värma mer än utrymmet i ditt hus. Värdena anges i intervall och för att luftvärmepumpen ska klara av att värma det maximala antalet kvadratmeter måste förutsättningarna i huset vara optimala - och det är de mycket sällan!

Var i Sverige bor jag?

Den luftvärmepumpen som är bäst i Skåne är inte nödvändigtvis bäst i Lappland och tvärtom. I södra Sverige kan man titta ganska mycket på värmepumpens SCOP-värde eller energimärkning, för att hitta en passande luftvärmepump. Längre norrut bör du välja en luftvärmepump som ger hög effekt vid låga temperaturer och som ger garanterad värme ned till riktigt låga temperaturer. På så vis kan du spara mer pengar i kallare klimat.

Behöver jag några speciella funktioner?

Alla luftvärmepumpar erbjuder lite olika funktioner. Här är exempel på några funktioner som finns hos vissa luftvärmepumpar:

  • Underhållsvärme - ett läge för underhållsvärme på ca 10 grader
  • Steglös värme - från ca 10 grader till 30 grader
  • Olika luftreningssystem
  • Inbyggd WiFi-styrning - kan köpas till, men vissa har det från början
  • Liten innedel - kan placerar över dörrar och fönster
  • Extra tyst
  • Snygg design

Hur mycket är jag beredd att betala?

Din budget för luftvärmepumpen är naturligtvis viktig. Du kanske inte kan få allt det du vill ha för den summa du har möjlighet att betala. Jämför olika luftvärmepumpar och återförsäljare och se var du får mest för pengarna. Genom att köpa luftvärmepumpen på Internet, kan du få ned priset.

Höstens nyheter

12 Sep 2014

Nu är de här höstens stora nyheter. Det rör sig främst om två intressanta nyheter från Toshiba och Fujitsu. Toshiba presenterar en supereffektiv luftvärmepump med samma höga kvalitet som i tidigare modeller. Fujitsu presenterar å sin sida marknadens starkaste luftvärmepump - perfekt för dig som har ett stort hus.

Fujitsu 18 LF

Fujitsus tidigare modell Nocria har varit en av marknadens verkliga storsäljare. Nu kommer en enastående efterföljare, med moderna tekniska lösningar och funktioner. Fujitsu 18 LF har en värmekapacitet på så mycket som 9,1 kW. Genom ett specialutvecklat och starkt luftflöde ger den dessutom en god spridning av värmen i huset, eller kylan, om du kör den i kylläge.

Fujitsu 18 LF har också ett nytt luftreningssystem i flera lager, med bland annat jonisering och ett speciellt filter med antioxidanter som hindrar att mögelsporer och andra mikroorganismer börjar växa.

Det finns speciella funktioner för god sömn och lite extra besparing. Fujitsu LF är helt enkelt enastående stark och samtidigt en riktigt bra luftvärmepump med massa användbara funktioner.

Toshiba Polar Supreme

Från Toshiba kommer nyheter Toshiba Polar Supreme, eller Daiseikai 8, som den också kallas. Det är en uppdatering av Toshibas tidigare modeller, som var kända för sin goda kvalitet. Toshiba har exempelvis vunnit tester med föregångarna.

Toshiba Polar Supreme erbjuder enastående höga SCOP-värden å 5,1 och energiklass A+++ i värmeläge. Det går helt enkelt att spara riktigt mycket pengar med en Toshiba Polar Supreme.

Den är full av marknadens senaste tekniska uppfinningar och utlovar en enastående luftvärmepump både för den som bara vill spara mycket pengar och för den som gillar att testa smara funktioner för lite extra bekvämlighet.

Snart kommer nya modeller

16 Jul 2014

I slutet av sommaren och början av hösten dyker det upp nya värmepumpar. När högsäsongen under hösten närmar sig vill helt enkelt tillverkarna kunna erbjuda något nytt.

Bra för dig som vill ha det senaste

Detta är goda nyheter för dig som vill ha den allra senaste tekniken. Om du vill ha en vassare luftvärmepump än grannen, så är det nu du har chansen. De nya luftvärmepumparna innehåller vanligen nya smarta och praktiska funktioner och en möjlighet att spara ännu mer pengar.

Bra för dig som vill ha det billigaste

Samtidigt är detta goda nyheter för dig som vill ha en billig luftvärmepump. När de nya luftvärmepumparna dyker upp på marknaden, brukar priset sjunka på tidigare modeller. Du brukar då kunna få en beprövad modell för en mindre penning.

Passa på innan säsongen kommer

Ett tips är dock att du ska passa på redan nu. Högsäsongen närmar sig och med den blir installatörerna väldigt upptagna. Ofta är väntetiden på installation uppåt två månader. Slår du till nu kanske du kan få installationen redan om en vecka. Om värmepumpen är installerad redan under sommaren, kan du börja spara pengar direkt när kylan slår till. Dessutom kan du få luftkonditionering redan nu under sommarens varma dagar. Ytterligare en fördel med att passa på nu, är att du slipper ta ledigt när installatören kommer.

Luftkonditionering med luftvärmepump

11 Jun 2014

Med en luftvärmepump får du inte bara värme under de kallare årstiderna, du får också möjlighet till energieffektiv luftkonditionering under sommaren.

Så funkar det

Luftvärmepumpen kan enkelt byta håll. Istället för att flytta värme utifrån och in, flyttar den då värme inifrån och ut. Det är alltså samma princip som arbetar, och det innebär att även luftkonditioneringen är mycket energisnål. Särskilt som det i Sverige sällan behövs kylas ned så många grader. På sommaren kanske det räcker med att kyla ned inomhus från 28 grader till 23. På vintern kan det vara -15 grader ute och värmepumpen ska få upp värmen inomhus till runt 20 grader. Det är en större skillnad och kräver därför mer energi.

Detta ska du tänka på

När du använder luftkonditionering bildas kondensvatten i värmepumpens innedel (precis som det bildas kondens i värmepumpens utedel vid uppvärmning). Vattnet dräneras smidigt genom att det samlas upp i ett bottentråg och rinner ut via en dräneringsslang.

Rätt installarat

Det är viktigt att dräneringsslangen lutar nedåt, eftersom det endast är tygdlagen som ser till att vattnet hamnar på rätt ställe. Det är därför viktigt att installatöreren installerar själva värmepumpen rakt, även om huset skulle vara snett och installatören ska också se till att hålet som borras genom väggen lutar lite utåt. Om allt fungerar som det ska vid installationen behöver du inte tänkt på detta. Men om det rinner ut vatten på fel ställe, kan detta vara en bakomliggande orsak.

Fri passage i dräneringsslangen

Det du behöver se till är att dräneringsslangen inte är tilltäppt. Efter en lång höst, vinter och vår, är det inte ovanligt att dräneringsslangen har täppts till av löv eller smuts. Kontrollera därför dräneringsslangen innan du sätter på luftkonditioneringen första gången på sommaren.

Sköt värmepumpens underhåll

Värmepumpens filter bör rengöras med ca 2 veckors mellanrum. Ibland kan du behöva gå igenom värmepumpen mer noggrant och säkerställa att lameller och andra komponenter inte är fulla av damm eller annan smuts. Om du har smuts och damm i värmepumpen och detta blir blött av kondensen vid luftkonditioneringen kan du nämligen få problem med mögel. En underhållen värmepump klarar av att få bort och torka ut den fukt som bildas vid luftkonditionring. Men damm och smuts suger åt sig vatten och torkar långsammare. I fuktiga miljöer frodas mögel och möglet sprids sedan effektivt i huset, när du sätter på värmepumpen.

Dra inte ur sladden

Se också till att inte dra ur värmepumpens sladd direkt efter att du har använt den för luftkonditionering. Många värmepumpar ser till att torka ut innedelen ordentligt efter luftkonditinering, men funktionen fungerar inte, om du drar ur sladden.

Ren luft till pollensäsongen

28 Mar 2014

Det många inte vet om luft-luftvärmepumpar är att de inte bara ger värme. De kan även ge luftkonditionering (men det ska vi inte prata mer om nu) och renar automatiskt inomhusluften från olika skadliga partiklar. Du får inte bara värme utan också ett hälsosamt inomhusklimat med en luftvärmepump.

Ren luft hemma

Dagens avancerade luft-luftvärmepumpar innehåller avancerade luftreningssystem. Ofta benäms dessa med flashiga namn, såsom Nanoe-G, Plasma Quad, Plasma Duo eller NEO-plasma.

Gemensamt för de olika luftreningssystemen i luftvärmepumparna, är att de i mycket hög utsträckning renar inomhusluften från olika partiklar, såsom bakterier, virus, damm, allergener (pollen) och mögel. 

Ren inomhusluft är särskilt bra för allergiker och människor med försvagat immunsystem. Att värmepumpen dessutom samlar damm (som du enkelt dammsuger bort ca varannan vecka) innebär att dammsugning behövs mer sällan och blir betydligt enklare.

Aktivt sökande

Många av dagens luftvärmepumpar har inte endast ett eller flera filter, som renar den luft som passerar genom värmepumpen, utan de utnyttjar också jonisering. Där negativa joner från värmepumpen aktivt söker upp partiklar för att neutralisera dem.

Ofta rör det sig om partiklar som hamnar inom kategorin nanoteknik. Nanoteknik är enkelt förklarat teknik som sysslar med sådant som är så litet att det kan mätas i enheten nanometer (miljarddels meter). Den renar luften på en imponerande detaljnivå och kan exempelvis även tränga igenom textilier i sin jakt på skadliga partiklar.

Resultatet?

Resultatet är att du får ett hem med hälsosam inomhusluft. Familjen mår bra och håller sig frisk. Dessutom får allergikern en fristad under pollensäsongen. Hemma kan man åtminstone slippa sina allergiska besvär.

Hjälp, jag har en luftvärmepump!

30 Jan 2014

Ibland blir man med luftvärmepump, utan att det inte är ett eget beslut. I samband med en flytt, kan det vara mycket som är nytt. Särskilt, om man flyttar från en lägenhet till ett hus. Det är helt enkelt mycket man måste lära sig. Om du flyttar in i ett hus med en luftvärmepump, behöver du veta vad det är du har. 

OBS: Det vi förklarar här nu är om det är en luft-luftvärmepump. Det är en värmepump som hämtar värme från utomhusluften och sprider den i hemmet via luften.

Vad behöver jag tänka på om jag har en luftvärmepump?

Naturligtvis, är det bra om du läser på så mycket som möjligt, så du har koll på din uppvärmning. I din manual, står exakt vad som gäller för just din modell. Några saker är dock extra viktigt att tänka på.

Inte en primär värmekälla

För det första så är inte en luft-luftvärmepump en primär värmekälla. Andra värmepumpar har ofta en inbyggd elpatron, som hjälper till med uppvärmningen vid behov (då det är riktigt kallt). Luft-luftvärmepumpen har inte den funktionen, utan behöver hjälp från andra värmekällor, då det blir riktigt kallt. Vanligen använder man sig av el-element, men många hjälper också till genom att elda i exempelvis en braskamin. Se alltså till att du har stödvärme att ta till vid behov under kalla vinterdagar.

Rengör filtren

Luft-luftvärmepumpens filter behöver rengöras med ca två veckors mellanrum. I filtren fastnar bland annat damm och om filtren täpps igen, fungerar värmepumpen sämre. Blir det riktigt illa, riskerar du till och med att det börjar brinna i värmepumpen. Det är enkelt gjort med en vanlig dammsugare. Ibland kan man behöva ta till vatten, om dammet är klibbigt.

Serva värmepumpen

En värmepump behöver service med ett par års mellanrum. Vid service går en servicetekniker igenom värmepumpen mer noggrant och rengör den på djupet. På så vis kan man bibehålla en hög effekt och skona värmepumpen från onödigt slitage. Undersökningar visar att en värmepump kan förlora uppåt 30 % i effekt på ett par år, något som åtgärdas av en service.

 

 

Högsäsong för värmepumpar

23 Nov 2013

Nu är vi mitt i högsäsongen för värmepumpar. Kylan kommer och då börjar många tänka över sin uppvärmning. Man kanske tänkte på det förra året, men under sommaren har man haft annat för sig. När kylan gör sig påmind, kommer man i håg att "just det ja, en värmepump skulle vi ha".

Vad innebär det?

Att det är högsäsong innebär att det är högtryck på de som installerar värmepumpar. Det är svårt att få tag på en installatör helt enkelt. Kötiderna är långa. Installatörerna har fullt upp och jobbar övertid, för att försöka installera alla värmepumpar som köps.

Beställ så snart som möjligt!

Det innebär också att om du funderar på att köpa en värmepump, är det idé att köpa den så snart som möjligt. Om du beställer en värmepump med installation idag, kan du ha den installerad om ungefär en månad. Det kan fortfarande hända att det går att få en tid innan jul. Det är många slantar man kan spara under den tiden.

Om du läser det här blogginlägget någon annan tid på året, kan det därför vara en god idé att tänka på det där med en värmepump tidigare.

Kan jag köpa en extra innedel till min luftvärmepump?

24 Sep 2013

När man har installerat en värmepump, kan man ibland tycka att det inte riktigt räckte till. Den varma luften kanske inte når ut i hela huset och man önskar att man hade valt en värmepump med två innedelar, istället för en enkel vanlig.

Det går inte att lägga till extra innedelar

Tyvärr, går det inte att komplettera en värmepump med ytterligare en innedel. Man måste bestämma sig från början. Antingen vill man ha en värmepump med en innedel, eller en med två innedelar eller en med tre o.s.v. Det går helt enkelt inte att lägg till extra innedelar. Man bestämmer sig vid köpet och får då delar som passar ihop.

Viktigt att tänka till redan från början

I och med att det inte går att lägga till extra innedelar, vid behov, är det viktigt att man tänker till redan från början. För många är det priset som är viktigast och man köper därför en värmepump, som är billig. Detta betyder vanligen också att det är en lite svagara värmepump. Genom att köpa en starkare värmepump eller en värmepump med flera innedelar, kan du redan från början säkerställa dig om en större besparing och att värmen verkligen når ut i huset.

Oftast bättre med separata värmepumpar

Du som funderar på detta, ska dock veta att det oftast är mer effektivt med två separata luftvärmepumpar och två separata värmepumpar är endast betydligt dyrare än en split-värmepump. Dessutom har man en trygghet i att det är två separata system. Krånglar den ena, fungerar den andra.

Så om du önskar att du kunde komplettera din värmepump, med en extra innedel, kan du lugnt köpa ytterligare en värmepump och få en bättre effekt, utan att för den saken skull behöva betala särskilt mycket mer.

Men är det inte bra med en värmepump med flera innedelar?

Jo, det kan det vara. Bara man är medveten om att det inte är riktigt lika effektivt, som med två separata luftvärmepumpar. Om man har en krånglig planlösning, kan detta vara en lösning. Även, om två separata luftvärmepumpar är bättre. En värmepump med flera innedelar är framför allt en lösning för dig, som inte har plats för flera utedelar, men krånglig planlösning inne och därför ett behov av flera innedelar, för att verkligen få ut värmen i huset.

Braskamin som komplement till luftvärmepump

15 Sep 2013

En kamin är ett mycket bra komplement till en luftvärmepump. Speciellt de luftvärmepumpar som har en fläktfunktion. Då kan luftvärmepumpen agera fläkt till kaminen.

Ska man installera en kamin så är en skorsten ett måste. Om det finns en murad skorsten i huset så kan man med fördel kolla om den fungerar att använda. En sotare eller annan person som är behörig att utföra en kontroll av skorstenen utför en besiktning. Om skorstenen är ok så är det bara att ansluta kaminen direkt till skortenen. Om skorstenen inte är tät så måste man göra en sk skorstensrenovering.

Antingen så installerar man ett insatsrör eller så glidgjuter man skorstenen. Oavsett metod så måste skorstenen kontrolleras igen av behörig person. Först då man har fått ett godkännande kan man börja elda i sin braskamin.

Därför installerar så många värmepump

10 Sep 2013

Idag finns över en miljon värmepumpar i Sverige och av de är mellan 300 000 och 400 000 luft/luftvärmepumpar. Det är helt enkelt väldigt populärt med värmepumpar. Men varför är det så? Varför väljer så många att installera en värmepump?

Värmepumparna blir allt effektivare

Värmepumpar blir allt effektivare. Man får ut mer värme och det går åt mindre energi. Värmepumparna visar upp allt bättre testresultat och vanligen är det opartiska Energimyndigheten som ligger bakom testen. Uppgifterna om hur mycket du kan spara är alltså relativt säkra uppgifter och inte något som försäljarna tar ur luften. Vanligen kan man spara mellan 6 500 och 13 000 kilowattimmar varje år med en luft/luftvärmepump. 

En värmepump är en säker investering

Värmepumparna har en kort återbetalningstid. Man gör en investering och inom ca 3 år har man redan fått tillbaka sina pengar. Sen kan man fortsätta att håva in pengar i form av mer besparing. En värmepump är därför en säker investering. Du behöver inte vänta länge på att få igen pengarna du har lagt ut på värmepumpen.

En insats för miljön

Många väljer också att installera en värmepump för att de vill göra en insats för miljön. Man börjar titta på olika alternativ, för att få en mer miljövänlig uppvärmning och många fastnar för just en värmepump.

Luft/luftvärmepump istället för direkt el

En stor fördel med just luft/luftvärmepumpen är att den inte kräver ett vattenburet värmesystem, som många andra uppvärmningsalternativ. En luft/luftvärmepump passar därför nästan var som helst och är därför ett fantastiskt alternativ för den som vill ha miljövänlig uppvärmning men inte har vattenburen värme.

Luftkonditionering

Många installerar också en luftvärmepump för att de vill ha luftkonditionering. Många som vill ha luftkonditionering, hittar luftvärmepumparna och inser att det kan vara bra med både värme och kyla.

Underhållsvärme

En annan anledning till att många skaffar luft/luftvärmepump är att man kan ställa in de på underhållsvärme. Detta är perfekt i sommarstugor, fritidshus, garage och andra utrymmen som delar av året eller hela året inte behöver full värme, men viss värme för att må bra.

Luft/luftvärmepumparna ökar mest!

De värmepumparna som har ökat mest är de enkla luft/luftvärmepumparna. Det finns mellan 300 000 och 400 000 installerade i Sverige idag. Själva pumpen och installationen (inklusive installationsmaterial) kostar vanligen mellan 15 000 och 25 000 kronor. Återbetalningstiden ligger på tre år eller i många fall till och med mindre och dessutom kan du utnyttja ROT-avdraget vid installationen.

Inlägget är inspirerat av en artikel i Aftonbladet.

Varför kan man inte placera värmepumpens utedel inne?

31 Aug 2013

Då och då dyker den här frågan upp i olika forum. Kan jag inte placera värmepumpens utedel i garaget? Skulle jag inte kunna montera utedelen i uterummet? Kan jag inte sätta värmepumpens utedel i källaren?

Man kan tycka att det är tydligt i beskrivningarna av luftvärmepumpar, att en så kallad utedel skall placeras just ute. Utedelen hämtar energi från utomhusluften, står det ofta. Ytterligare en ledtråd om att utedelen ska placeras just ute.

Ändå dyker det då och då upp personer, som tror att de har kommit på det ingen annan har kommit på - nämligen att placera utedelen inne istället. Det är lätt att tänka: det är ju varmare i mitt garage, uterum eller källare, än vad det är utomhus - alltså borde luftvärmepumpen vara mer effektiv där, för värmepumpar är ju mer effektiva vid varmare temperaturer. Så är det inte!

En luftvärmepump jobbar igenom mycket stora mängder utomhusluft för att hämta energi. Betydligt större mängder än vad du har i ett litet rum. En luftvärmepump kan arbeta igenom ett par tusen kubikmeter luft i timmen. Utomhus rör sig luften och du får hela tiden ny luft runt värmepumpen. Luften i ett instängt område är begränsad.

Installerar du utedelen inomhus kommer du mycket snabbt märka att de där extra graderna du är ute efter, har förbrukats. Istället blir rummet kallare och kallare och snart är det kallare än utomhus. Istället för att få mer värme har du nu luftvärmepumpens utedel i ett utrymme, som är kallare än utomhus. Du har fått ett frysrum. På sommaren blir det naturligtvis tvärtom, ifall du använder värmepumpen för luftkonditionering.

Bortsett från att du får ett frysrum kommer det ut vatten från utedelen i värmedrift. Det vattnet vill du troligen inte ha i källaren eller i uterummet. 

Luft-vatten växer på marknaden

21 Aug 2013

Statistik från värmepumpsmarknaden visar att luft/vatten blir alltmer populärt i Sverige, samtidigt som försäljningen av bergvärme rasar.

Det säljs fler luft/vattenvärmepumpar i Sverige

Det säljs alltfler luft/vattenvärmepumpar i Sverige. Försäljningen av luft/vattenvärmepumpar har ökat markant det senaste kvartalet, jämfört med samma kvartal året innan. Ökningen är hela 6 %. Detta är den första ökningen i försäljningssiffrorna sedan år 2009 - ett tydligt trendbrott.

Försäljningen av bergvärme fortsätter nedåt

Frånluftsvärmepumpar ligger kvar på ungefär samma nivå (+1%) medan bergvärmen fortsätter att falla. Försäljning av bergvärme minskade med -16 % jämfört med samma kvartal föregående år. Bergvärmen har länge varit på väg nedåt och det verkar som om botten inte är nådd.

Siffror för de populära luft/luftvärmepumparna saknas i statistiken och det är därför oklart huruvida denna sorts värmepump ökar eller minskar i popularitet.

Varför ökar luft/vattens popularitet?

Att luft/vatten ökar samtidigt som bergvärme minskar, kan vara ett resultat av luft/vattenvärmepumparnas utveckling de senaste åren. Besparingen med luft/vatten blir allt högre, samtidigt som bergvärmen ligger kvar på ungefär samma nivå. Detta har medfört att luft/vatten nu inte ligger långt efter bergvärmen i besparing. Du kan oftast spara nästan lika mycket med en luft/vattenvärmepump, som med en bergvärmepump.

Samtidigt är luft/vatten betydligt billigare att installera, ofta runt halva priset mot bergvärme. Själva installationen är billigare när man slipper borrning och luft/vattenvärmepumparna ligger dessutom en bit under bergvärmepumparna i pris.

Detta resulterar i att återbetalningstiden blir betydligt kortare med luft/vattenvärme, vilket innebär att det helt enkelt  en tryggare investering. Det kanske inte är så konstigt att luft/vattenvärmepumparna ökar i popularitet medan bergvärmen minskar?

De statistiska uppgifterna i texten kommer från SVEP.

Fördelar med luftvärmepump

8 Aug 2013

Det finns en rad olika fördelar med en luftvärmepump, men också några nackdelar. Fördelarna skiljer lite mellan de olika varianterna, vilket naturligtvis är avgörande för dig som köpare.

Luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump hämtar värmeenergi från utomhusluften och förflyttar den inomhus. Den värmer ditt hem eller sommarstuga via inomhusluften.

Fördelar 

  • Låg investeringskostnad (i jämförelse med de andra värmepumparna)
  • Hög besparing trots den låga investeringskostnaden
  • Kort återbetalningstid, som ett resultat av att investeringskostnaden är låg, men att besparingen ändå är hög.
  • Du kan växla mellan uppvärmning och luftkonditionering
  • Du sparar pengar
  • Du bidrar till en bättre miljö
  • Du får riktigt ren luft i hemmet - fri från bakterier, virus, allergener m.m.

Nackdelar

  • Luftvärmepumpen kräver el
  • Det kan vara svårt att sprida värmen via luften i ett hus utan relativt öppen planlösning.

Luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump hämtar sin energi från utomhusluften och använder värmen till att värma vatten till golvvärme, element och/eller kranvatten och sprider på så vis värmen i hemmet.

Fördelar 

  • Låg investeringskostnad (i jämförelse med bergvärme)
  • Hög besparing
  • Kortare återbetalningstid än bergvärme
  • Lättare att sprida värmen i hemmet via vattenburet värmesystem
  • Du kan även få varmvatten till kranarna
  • Du kan även värma upp din pool
  • Du sparar pengar
  • Bra miljöval

Nackdelar

  • Inte riktigt lika hög besparing som bergvärme
  • Elberoende
  • Dyrt att installera vattenburen värme om sådan inte finns

Frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump hämtar sin värme från inomhusluften, eller närmare bestämt den luft som ventileras ut ur hemmet. Värmen som återvinns används för att värma vatten till husets golvvärme, element och kranvatten.

Fördelar

  • Relativt låg investeringskostnad
  • Relativt hög besparing
  • Ganska kort återbetalningstid (vanligen något längre än luft-vatten)
  • Värme sprids mer effektivt via vattenburen värme
  • Du kan få varmvatten till kranarna
  • Huset ventileras med låg energiförlust
  • Sparar pengar
  • Bra för miljön

Nackdelar

  • Energimängden i ventilationsluften är begränsad
  • Begänsad besparingsmöjlighet
  • Inte säkert att det är nyttig luft som ventileras in i hemmet
  • Vattenburen värme är dyrt att installera, om sådan saknas
  • Fläktsystemet kan behöva justeras eller så måste du installera ett nytt mekaniskt fläktsystem

Vilken värmepump som är det bästa alternativet för just dig beror helt enkelt på förutsättningarna.

Besparing med luftvärmepump

27 Jul 2013

När man skaffar en luftvärmepump gör man det vanligen för att man är intresserad av att spara pengar. Därför kan det vara intressant att diskutera vilken typ av besparing man kan åstadkomma.

Minskad elförbrukning

I och med att luftvärmepumpen utnyttjar den värme som finns i uteluften, för att värma hemmet, minskar elförbrukningen. Viss el går åt till att driva värmepumpen, men betydligt mindre än om man har elelement.

Besparing med luft luft

Energimyndighetens tester av luftvärmepump visar följande besparingsresultat:

  Malmö Borås Luleå
LG Nordisk Prestige 11 700 kWh/år 13 000 kWh/år 14 500 kWh/år
Mitsubishi FH25 11 400 kWh/år 12 700 kWh/år 14 000 kWh/år
Toshiba Polar 25-ND 11 200 kWh/år 12 500 kWh/år 13 800 kWh/år
Panasonic HE9NKE 11 500 kWh/år 12 700 kWh/år 13 900 kWh/år

Detta gäller för ett större hus, på de olika orterna. I ett mindre hus sparar du i regel mindre i rena kilowattimmar, men mer procentuellt.

Besparing med luft vatten

För luft vattenvärmepump visar Energimyndighetens tester följande resultat:

  Litet hus   Mellanstort hus  Stort hus
Mitsubishi W85   9 900 kWh/år  16 00 kWh/år  21 100 kWh/år
Bosch EHP 8 AW  9 000 kWh/år  14 600 kWh/år  18 600 kWh/år
Toshiba Estia   9 700 kWh/år  15 300 kWh/år  19 500 kWh/år
Thermia Atec  10 000 kWh/år  16 500 kWh/år  22 200 kWh/år

Bra för miljön

I och med att luftvärmepumpen innebär en energibesparing, är den också bra för miljön. Att göra av med mindre energi är mycket positivt ur miljösynpunk. Dessutom utnyttjar en värmepump en förnyelsebar energikälla. Luften värms hela tiden upp av solen, och den tar inte slut i första taget.

Trygg investering

I och med att besparingsmöjligheterna med en luftvärmepump är såpass stora, utgör de en trygg investering. En luft luftvärmepump har ofta återbetalat sig inom 2 år, medan en luft vatten gör det inom ytterligare några år. 

← Äldre inlägg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)