Hur väljer jag luftvärmepump?

Att hitta rätt luftvärmepump är inte det lättaste, det är mycket att tänka på. Här går vi igenom några punkter så det blir lättare.

Har jag luftburen värme eller vattenburen värme?

Luftburen värme innebär att värmen i huset sprids via luften. Det gör den om man exempelvis värmer huset med braskaminer, kakelugnar eller el-element (s.k. direktverkande el).

Vid vattenburen värme har man istället ett vattenburet system i huset. Då har man antingen golvvärme eller radiatorer där det passerar varmt vatten.

Vid luftburen värme ska du välja en luft-luftvärmepump och vid vattenburen värme en luft-vattenvärmepump. 

Nu fortsätter vi att gå igenom vad du ska tänka på i valet av luft-luftvärmepump, för att välja luft-vattenvärmepump rekommenderar vi att du kontaktar en expert.

Hur stort utrymme ska luftvärmepumpen värma?

Vanligen anger försäljarna hur stora hus en luftvärmepump passar till. Tänk på att välja en luftvärmepump som klarar att värma mer än utrymmet i ditt hus. Värdena anges i intervall och för att luftvärmepumpen ska klara av att värma det maximala antalet kvadratmeter måste förutsättningarna i huset vara optimala - och det är de mycket sällan!

Var i Sverige bor jag?

Den luftvärmepumpen som är bäst i Skåne är inte nödvändigtvis bäst i Lappland och tvärtom. I södra Sverige kan man titta ganska mycket på värmepumpens SCOP-värde eller energimärkning, för att hitta en passande luftvärmepump. Längre norrut bör du välja en luftvärmepump som ger hög effekt vid låga temperaturer och som ger garanterad värme ned till riktigt låga temperaturer. På så vis kan du spara mer pengar i kallare klimat.

Behöver jag några speciella funktioner?

Alla luftvärmepumpar erbjuder lite olika funktioner. Här är exempel på några funktioner som finns hos vissa luftvärmepumpar:

Hur mycket är jag beredd att betala?

Din budget för luftvärmepumpen är naturligtvis viktig. Du kanske inte kan få allt det du vill ha för den summa du har möjlighet att betala. Jämför olika luftvärmepumpar och återförsäljare och se var du får mest för pengarna. Genom att köpa luftvärmepumpen på Internet, kan du få ned priset.

8 nov 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)