Varför kan man inte placera värmepumpens utedel inne?

Då och då dyker den här frågan upp i olika forum. Kan jag inte placera värmepumpens utedel i garaget? Skulle jag inte kunna montera utedelen i uterummet? Kan jag inte sätta värmepumpens utedel i källaren?

Man kan tycka att det är tydligt i beskrivningarna av luftvärmepumpar, att en så kallad utedel skall placeras just ute. Utedelen hämtar energi från utomhusluften, står det ofta. Ytterligare en ledtråd om att utedelen ska placeras just ute.

Ändå dyker det då och då upp personer, som tror att de har kommit på det ingen annan har kommit på - nämligen att placera utedelen inne istället. Det är lätt att tänka: det är ju varmare i mitt garage, uterum eller källare, än vad det är utomhus - alltså borde luftvärmepumpen vara mer effektiv där, för värmepumpar är ju mer effektiva vid varmare temperaturer. Så är det inte!

En luftvärmepump jobbar igenom mycket stora mängder utomhusluft för att hämta energi. Betydligt större mängder än vad du har i ett litet rum. En luftvärmepump kan arbeta igenom ett par tusen kubikmeter luft i timmen. Utomhus rör sig luften och du får hela tiden ny luft runt värmepumpen. Luften i ett instängt område är begränsad.

Installerar du utedelen inomhus kommer du mycket snabbt märka att de där extra graderna du är ute efter, har förbrukats. Istället blir rummet kallare och kallare och snart är det kallare än utomhus. Istället för att få mer värme har du nu luftvärmepumpens utedel i ett utrymme, som är kallare än utomhus. Du har fått ett frysrum. På sommaren blir det naturligtvis tvärtom, ifall du använder värmepumpen för luftkonditionering.

Bortsett från att du får ett frysrum kommer det ut vatten från utedelen i värmedrift. Det vattnet vill du troligen inte ha i källaren eller i uterummet. 

31 aug 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)